The Burkgren Story

Residing on a property with a beautiful mountain view, our client’s loved their spectacular views but had no great way to enjoy them year-round. Their aging home needed a renovation that incorporated a seamless indoor and outdoor living space.

Location: Morrison, Colorado
Interior Remodel: 4,000 Sp Ft
New Outdoor Living Space: 1,800 Sq Ft

NOTABLE FEATURES

  • Seamlessly Integrated indoor & outdoor living spaces
  • Removal of low interior living room ceiling with vaulted wood ceilings
  • Creation of a Four Season Outdoor Living Space tieing into a backyard hardscape and swimming pool
  • Outdoor kitchen, custom bar, and multiple fire features
  • Infrared heating system

Background

The Burkgren’s property is uniquely perched on a slight hill that provides them with amazing views of the rocky mountains but the outside of their home was bland and their existing deck did little to take advantage of the views. Or protect them from the extreme sun, harsh winds, and unpredictable weather.

The inside of the home was dated, dark, and dismal. The kitchen, living room, bedrooms, and basement were in dire need of updating. Natural light was minimal due to smaller, uninviting doors and windows.

But most of all, the flat low ceilings throughout was far from the mountain chalet feel they longed for.

Check out these incredible before images of the Burkgren home.

The Exterior Transformation is Breathtaking!

Renders of how the new exterior of the home will look.

The Vision

Given that moving was out of the question, as they truly loved their location, it was time to get to work creating an all-new all-season home that seamlessly incorporated the indoor and outdoor living spaces.

And since a great way to make a space feel instantly bigger is to open things up, we did just that; by craning off the entire living room ceiling then replacing it with a vaulted wood-beam ceiling.

Next up was transforming their boring uncovered deck with a proper Four Season Outdoor Living Space. We created flexibility by adding operable glass wind walls that fully open or close, Infratech ceiling mounted heaters, and a few Custom Warming Trends fire features, eliminating any weather worries for the future.

Beyond the essentials, several creature comforts were added to enhance the space that include:

  • Maintenance-free composite decking
  • BBQ and outdoor kitchen
  • Large sunken spa
  • Wireless speakers and sound system
  • Brand new luxury outdoor furniture

But that’s not all, their new outdoor living space steps down to a hardscape and swimming pool area.

Renders of the new Four-Season Outdoor Living Space.

The living room has one of the biggest transformations with the addition of valted ceilings. They truly open up this home!

Now onto the inside of the home. The kitchen, bedrooms, and basement all received their much-needed renovations. But the crowning jewel of the inside is their new vaulted ceiling living room that features a masonry fireplace to anchor the room in addition to including the same glass walls used on their deck creating a truly seamless feel.

When this project is complete, the Burkgren’s home will be the perfect place to enjoy extraordinary Four Season Outdoor Living.

The Results

This home is currently in the midst of its transformation, check back for the amazing after photos and a video walkthrough.